Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Dierenoppas aan huis voor waakhond: haalbaar-evident?

Dierenoppas aan huis voor waakhond: haalbaar-evident?

Meer en meer hondenhotels en dierenoppassers-verzorgers aan huis weigeren bepaalde hondenrassen zonder de hond ooit gezien te hebben. Zelfs sommige ervaren hondentrainers sluiten op basis van ras honden uit voor opvang.

Anderzijds stellen mensen mij de vraag waarom ik bij bepaalde honden (niet specifiek een ras), altijd minstens 1 testdag* kom doen bovenop de kennismaking. En op basis van welke criteria ik honden wel of niet ga oppassen en of er wel of niet 1 of meer testdagen nodig zijn.

In dit artikel beperk ik me tot waakhonden (detail: zonder rekening te houden met de raseigenschappen. Ik zoem in op een specifieke eigenschap nl. ‘waakgedrag’ dat oppas aan huis niet evident maakt) in het algemeen zoals Duitse en Mechelse Herdershonden, Rottweilers, Dobermann, Cane Corso, Staffords, Bullmastifs, …  Ze worden al of niet terecht, gevreesd.

Ik beperk me tot waakhonden

zonder rekening te houden met de raseigenschappen. Ik zoem in op een specifieke eigenschap nl. ‘waakgedrag’ dat oppas aan huis niet evident maakt. Om te vermijden dat ik tijdens uw afwezigheid moet bellen dat ik niet in of uit het huis geraak met het verzoek terug te keren naar huis omwille dit voorvalletje, steek ik veel moeite en tijd in testen.

Wat zijn waakhonden?

dierenoppas aan huis voor Waakhond Duitse herder
Waakhond Duitse herder thuis

Waakhonden zijn gefokt om hun terrein, hun gezin en hun bezittingen te bewaken. Daarvoor moeten ze bepaalde eigenschappen hebben zoals loyaliteit, zelfzekerheid,  intelligent en beschermend zijn zonder agressie. Meestal zijn waakhonden ook wat gereserveerder en achterdochtiger naar onbekenden toe.

Deze eigenschappen maken dat een onbekende niet met open poten en met een vrolijk kwispelende staart ontvangen wordt in zijn/haar territorium. En zeker niet bij afwezigheid van de baasjes. In vele gevallen gebeurt het ook dat een vreemde wel binnen gelaten wordt, maar niet zonder enige kleerscheuren en bijtwonden weer buiten geraakt (als dat zou lukken).

Criteria wel of niet oppassen aan huis

Wanneer honden goed gesocialiseerd zijn naar mensen en onbekende situaties toe, ze een consequente positieve opvoeding gehad hebben en goed gehuisvest zijn, dan heeft de hond een solide basis waarop gebouwd kan worden.

Het is voor een oppas heel belangrijk om het vertrouwen te verdienen van de hond. En dit liefst stap voor stap op ritme van onze toekomstige vriend.

A. Kennismakingsgesprek

Vooral vertrouwen is de basis voor de (onbegrensde) loyaliteit van (waak)honden aan hun gezin en eigendom, maar ook naar de oppas of verzorger. Dat vertrouwen moet wederzijds zijn om een band te kunnen opbouwen met de hond. Die band of connectie is dan weer noodzakelijk om leuke dingen samen te doen, maar ook om een goede leider te zijn voor de hond.

Het vertrouwen verdien je door de hond te respecteren als hond. In het kort: je spreekt honds en respecteert zijn/haar persoonlijke ruimte. Dit houdt ook in dat de hond het recht heeft je niet te mogen.

de hond weet hoeveel een mens van hem houdt

Om dit vertrouwen te verdienen, zal ik tijdens het kennismakingsgesprek de hond negeren. Ik observeer haar/hem wel omdat ik de lichaamstaal wil lezen, maar ik zal de hond nooit actief gaan benaderen. Verder heb ik alle vertrouwen in de eigenaars dat zij hun viervoeter onder controle hebben en dat ze hun huisdier kennen.

Wanneer de hond om de een of andere reden me angst of twijfel bezorgt, moet ik afhaken. Een hond ruikt angst en zal daar ook gebruik of misbruik van maken.

Het kennismakingsgesprek duurt ongeveer 1 à 1.5 uur. In uitzonderlijke gevallen 2 uren. Als de hond zelf toenadering zoekt en me komt besnuffelen, is dit ok. Hij/zij zal naarmate de tijd verstrijkt, speelgoedjes en zo brengen of regelmatig eens komen kijken. Laat de hond duidelijk  merken dat hij niets wil te maken hebben met mij, dan helaas… verkiest de hond liever een andere oppas.

B. Eerste testdag

Een waakhond reageert anders als zijn baasjes er niet zijn. Het is trouwens zijn/haar taak om te waken. Daarom doe ik altijd een eerste testdag.

Bij de eerste testdag is het de bedoeling dat de baasjes zelf thuis zijn, maar toch ‘afwezig’. Bijvoorbeeld door in een aparte kamer te zitten. Bedoeling is dat ik de opdrachten uitvoer die ik normaliter zal uitvoeren tijdens de oppasperiode.

De hond moet:

-mij binnen en buiten laten zonder dreiggedrag te vertonen (grommen, blaffen, tanden laten zien, …)

Het is mogelijk dat de hond even twijfelt of hij mij binnen zal laten, maar ik geef hem/haar de tijd en de ruimte. Zolang er geen dreiggedrag is, is het ok. Ook hier: de hond moet zelf mijn handen komen besnuffelen.

-laten aanlijnen-wandelen: de hond weet dat zijn baasjes thuis zijn en zal twijfelachtig staan tegenover een wandeling met een vreemde. Nogmaals: het is zijn taak om te waken. De hond mag twijfelen, maar moet na een tijdje toch mee gaan. Gewoonlijk laat ik de lijn losjes en ontspannen hangen en sta ik rustig te wachten. Tot het grote moment. Het is niet de bedoeling dat de baasjes tevoorschijn komen om de hond gerust te stellen. Hij/zij moet echt uit zichzelf meegaan.

De eerste wandeling zal niet vlotjes verlopen en de hond zal /kan– naarmate we verder van huis weg gaan – onrustiger worden en steeds achterom kijken. Als er gevraagd wordt om tijdens de oppasperiode een uur te wandelen, kan dit tijdens de eerste wandeling gereduceerd worden naar amper een kwartier. Wanneer de hond aangeeft dat hij/zij echt niet meer verder wil, gaan we terug naar huis. Dit geeft ook vertrouwen aan de hond dat na een wandeling met mij, hij/zij zonder problemen terug naar huis kan. Van de hond wordt immers geëist dat hij zijn taak (bewaken van eigendom en gezin) opgeeft!

-eten: er zijn honden die voedsel weigeren aan te nemen van vreemden.

Wanneer de hond me binnen laat, mee gaat wandelen maar voedsel weigert, probeer ik met snoepjes. Weigert hij/zij alles, dan is het aangeleerd om geen voedsel van vreemden aan te nemen of het vertrouwen is nog wankel. In het laatste geval wordt een 2e testdag gedaan.

-op geen enkel moment dreiggedrag of agressief gedrag vertonen.

-de baasjes blijven ‘weg’ tot ik terug buiten ben. Tenslotte wil iedereen zeker zijn dat de hond me veilig en wel buiten laat.

C. Tweede testdag

Bij een tweede testdag zijn de baasjes echt uit huis. Dit hoeft niet ver te zijn – bijv. bij de buren, naar de winkel -, maar de hond moet wel zien dat de baasjes vertrekken. Deze tweede testdag is ook in de prijs begrepen.

Waarom deze 2e testdag? De ervaring heeft me geleerd dat specifiek waakhonden een duidelijk onderscheid maken tussen ‘baasjes zijn thuis’ en ‘baasjes zijn niet thuis’.

Wanneer de baasjes niet thuis zijn, kan de hond twijfelen: enerzijds is het wederzijds vertrouwen er  (hè, die ken ik ! braaf meisje, kan mijn vriendje worden) maar anderzijds zijn de baasjes niet thuis en hoor ik daar niet. Je ziet de hond werkelijk twijfelen (als de basis goed is tenminste). In de meeste gevallen komt dit allemaal wel goed. Ik blijf rustig in het deurgat staan, laat de hond tot mij komen en laat me besnuffelen, en als beloning krijgt hij een snoepje of een speeltje. Echter, wanneer uw viervoeter beslist om dreiggedrag te vertonen of ik merk dat hij me toch ziet als een ongenode gast …

Het wandelen levert meestal niet zoveel problemen op. Het enige dat er kan gebeuren is dat hij nu effectief voor de deur blijft zitten en niet mee wil. Maar in de meeste gevallen komt dit ook in orde met een beetje geduld en zonder aandringen. Rustig blijven helpt meestal.

Is een dierenoppas aan huis voor een waakhond haalbaar-evident?

Niet alle honden reageren hetzelfde. Daarom dat ik er (veel) moeite voor wil doen om  te testen of uw viervoeter en ik elkaar kunnen vertrouwen en dat we samen een solide basis hebben om op verder te werken gedurende uw afwezigheid.

Specifiek naar waakhonden toe zijn 2 testdagen noodzakelijk. Zoals eerder gezegd zijn deze honden loyaal, intelligent en zelfzeker. Dit maakt het niet evident om als dierenoppasser binnen en buiten te geraken. Hou er rekening mee dat uw ‘heel brave, sociale, lieve rustige’ viervoeter vanwege zijn ‘job’ heel ander gedrag kan tonen als u afwezig bent. Hij/zij waakt.

Een waakhond komen ‘verzorgen’ is haalbaar, maar dus niet evident. Het is een kwestie van elkaar te begrijpen en te respecteren. Dat kost tijd, moeite en veel geduld. En veel liefde.

Meer info over onze dienst Dierenoppas aan huis-housesitting?

Op onze pagine dierenoppas aan huis-housesitting vind je meer info over de werking, afspraak maken, visie en voorwaarden.

Wat het gaat kosten vind je onder tarieven;

Nog vragen, onduidelijkheden? Mail petsmatter1@gmail.com of whatsapp/bel 0497 64 89 07

2 reacties op “Dierenoppas aan huis voor waakhond: haalbaar-evident?”

  1. Een heel duidelijke beschrijving van hoe alles zijn belang heeft en hij jij professioneel te werk gaat. Super gedaan en heel nuttig voor je klanten in spe 😉

  2. Pingback: Responsible Dog Ownership Day - Pets Matter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *