Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Kat op dieet

Kat op dieet

Biebel 9200 kg in 2018

Een kat op dieet is niet simpel omdat, wil het een succes worden, het een combi is tussen (beperkte) voedselinname en beweging. In tegenstelling tot een hond kan je beweging niet afdwingen bij een kat. Een hond lijn je aan en je wandelt, een kat doet enkel waar ze zin in heeft. Dit is ook de belangrijkste reden waarom een kat gewicht doen laten verliezen, zo moeilijk is.

Onze dienst Pets Weight and Food Care

kan u helpen bij de opstart, begeleiding en ondersteuning bij een dieet voor uw hond/kat. Info: klik hier

1. De eetgewoonte voor het dieet

Katten altijd eten beschikbaar
Altijd eten beschikbaar

Biebel komt uit een multi-cat gezin. Hij leeft samen met nog 2 andere katten. Er staan altijd ongelimiteerd droge brokken ter beschikking.

Ook vertoont Biebel bedelgedrag. Het geluid van de koelkast = (fruit) platte kaasjes. Biebel heeft naast de keukentafel zelfs een eigen stoel. Platte kaasje? Biebel schuift aan.

De verhuis van een pand met grote tuin naar een huis zonder tuin maar wel 3 verdiepingen, heeft in combinatie met het eetgedrag geen positieve invloed gehad op Biebels gewicht.

Op zijn zwaarst weegt Biebel in januari 2018 (9 jaar) 9.200 kg.

2. Wat werd er aangepast?

Januari 2018: De ongelimiteerde brokkentoevoer is stopgezet . Het merk brokken is gebleven maar er is wel overgeschakeld naar Senior brokken die minder energie/calorieën bevatten.

Voor 3 katten elk hun dagelijkse hoeveelheid brokjes + aanvullen met natte voeding

Er wordt nu een dagelijkse hoeveelheid brokjes afgewogen en dat wordt in 4 porties verspreid over de dag gegeven. En dit voor elke kat. Een kat eet van nature dikwijls maar kleine porties. Dit wil zeggen dat de katten ‘heropgevoed’ moeten worden. Best is, als er andere gewoontes moeten aangeleerd worden, de dieren tijdelijk te verhuizen naar bijvoorbeeld een kattenhotel en dit voor minstens een weekje. Als ze dan terugkomen is het de moment om een andere gewoonte aan te leren. Het is niet makkelijk, maar het is wel makkelijkER.

De eetmomenten zijn ook aangepast. Een kat stelt routine erg op prijs en houdt absoluut niet van veranderingen of verrassingen. We kiezen daarom (in de mate van het mogelijke) voor vaste voedertijden. Dat brengt ook rust bij de katten en er is een reden minder om te ‘vechten’. (de meeste gevechten en stress bij katten gaan over voedsel- en drinkbronnen).

Bij een multi-cat familie: geef eten ‘op afroep’. Als een kat zijn/haar naam hoort, dan zet je het bakje met eten voor die kat. Zet de katten ook uit elkaar en kijk er op toe dat niemand bij zijn buur gaat ‘stelen’. Deze methode vergt wat training, maar het is haalbaar. Deze methode is ook handig als bijv. een kat medicatie en/of aangepaste voeding nodig heeft.

 Een video over eten geven 'op afroep' Klik op de link en zet geluid aan. https://photos.app.goo.gl/19r8NwdszoKZdMDT6  

Om de kat (alleen de dieet-kat desnoods) toch tot meer beweging aan te zetten, kan je het eten ook op een kast, vensterbank, kattenpaal, … dus omhoog, zetten. De kat moet moeite en zal ook moeite doen.

Ook is er een drankfonteintje geplaatst wat de kat meer doet drinken. Een fontein zorgt voor zuurstofrijk water en een kat vind iets bewegend aantrekkelijk.

3. Streefgewicht bepalen

Een streefgewicht bepalen is naar mijn persoonlijke mening vrij moeilijk. Je moet rekening houden met de grootte van de kat, of een kater en kattinnetje is, van welk gewicht hij/zij komt, de algemene gezondheid van de kat, hoe de pels eruitziet, het figuur, … .

Over het algemeen weegt een katertje 4 tot 4.5 kg. Maar als een kat van 9 kg komt en veel loshangend vel heeft en bovendien nog een tamelijk grote kater is, dan is 4.5 kg echt te mager.

Een streefgewicht op voorhand bepalen is goed voor de motivatie van het baasje, maar pin je er niet op vast.

4. Valkuilen in een kattendieet

speciale dieetbrokken: overschakelen naar dieetbrokken is mogelijk, hoewel ik daar niet echt een voorstander van ben. Dieetbrokken werken enkel als er alleen dieetbrokken worden gegeven en niets anders. Dus ook geen natvoer.

Ook is het omschakelen naar een totaal andere voeding een risico. De kat lust ze niet en eet niet. Dit vasten kan leiden tot levervetting/leverlipidose (zie hieronder bij ‘te weinig eten geven – crash dieet). Enkel bij een medische aandoening zoals verterings- , lever- en nierproblemen en diabetes die een speciale voeding vereisen, is dit een must. Deze voeding kan je krijgen bij dierenarts.

te weinig eten geven-crash dieet: te weinig eten geven is ook gevaarlijk. Hierdoor kunnen ze levervetting krijgen. Bij te weinig of niet eten worden de vetreserves aangesproken maar bij een zware kat is de hoeveelheid vet zo veel, dat dit de normale werking van de lever verstoort. Ook in het bloed komt vet terecht. De kat wordt sloom, krijgt geelzucht en braakt. De kat kan hieraan overlijden. Daarom is een goede opvolging en een uitgebalanceerd dieet noodzakelijk.

het gewicht niet opvolgen: Een kat (en hond) op dieet zou in het begin (max. de eerste 2 maanden) 2-wekelijks moeten gewogen worden. Dit om na te gaan of de kat niet te snel te veel gewicht verliest (levervetting!) of helemaal geen gewicht verliest. In beide gevallen moet de portie voeding aangepast worden.

toegeven aan bedelgedrag: Natuurlijk gaat de kat – net zoals de mens – een hongerig gevoel krijgen en/of slechte gewoontes blijven aanhouden zoals bedelen.

Het kan lijken alsof poesjelief uitgehongerd is, maar dat is helemaal niet het geval. In het geval van Biebel is bedelen om ‘platte kaasjes’ een gewoonte en bevat voor de kat geen essentiële voedingsstoffen. Melkproducten zijn trouwens slecht voor een kat.

de kat gaat eten bij de buren: het is een valkuil die je eigenlijk niet in de hand hebt. Voor de beweging is het goed dat je dieet-katje een motivatie heeft om te ‘wandelen’, maar het smullen bij de buren is er te veel aan. Wanneer je vermoedt dat je lieveling zijn buikje gaat rond eten bij de buren, sla een babbeltje met hen. Je kan in alle rust en vriendschap vermelden dat ja kat op dieet is.

snoepjes of snackjes geven: het geven van snoepjes en snackjes zijn niet nodig tot zelfs totaal overbodig. Snoepjes en snackjes zijn voor een kat zoals voor ons elke dag een hele taart is. In taart zitten geen essentiële voedingsstoffen. Integendeel… Snoepjes en snackjes kan je wel af en toe gebruiken om bijv. iets aan te leren. (leren gewennen aan een kam/ borstel, ergens op springen, nageltjes leren knippen, …)

5. Historiek van Biebels gewicht

Biebel 9200 kg in 2018
Biebel 9.200 kg in jan 2018

In januari 2018 is er een dieet opgestart voor Biebel. Hij woog toen 9.200 kg.

In januari 2020 woog Biebel 7.800 kg. Dat is een gewichtsverlies van 1.300 kg op 2 jaar tijd.

Rond dit gewicht is Biebel blijven hangen ( een laagste gewicht gemeten 7.500 kg)

Biebel 7.800 kg jan 2020

De echte ommekeer is gekomen door de verhuis naar een pand waar een hele grote tuin en een bos aanwezig is, waardoor Biebel zich meer beweegt. Dit was in maart/april 2023.

In augustus 2023 (4 maanden later) is door beperking van de voedselinname + veel meer beweging (!!) Biebel gestrand op 5.940 kg. (verlies van 1.560 kg op 4 maanden) Dit lijkt veel, maar het is ruim binnen het % dat per week mag.

Biebel kat 5.940 kg aug 2023
Biebel 5.940 kg aug 2023

Om de 2 weken wordt hij nu gewogen. Dit om te vermijden dat hij te mager wordt. Hij heeft ook veel loshangend vel dat ook zijn gewicht heeft. Als hij aan 5.500 kg zit evalueren we terug zijn figuur. Eens op zijn gewicht, kan de hoeveelheid voedsel systematisch aangepast worden (telkens iets meer) zodat Biebel op zijn gewicht blijft. Dan is het een kwestie van terug regelmatig te wegen en bij te sturen.

6. Hoe ontstaat bedelgedrag/vraatzucht?

Het is ook altijd goed om eens terug te kijken naar de kittenperiode van een kat. Want tijdens de eerste weken ontstaan heel veel trauma’s en gewoontes die mogelijk aan de basis liggen van huidige problemen. Ook bij mensen trouwens. In het kader van gedragstherapie en ondersteunende Bachbloesemtherapie, kijk ik daar ook altijd even naar.

Biebel is geboren bij een dame wiens kattin onverwacht (en ongewenst) zwanger werd. Dit kattinnetje kreeg een nestje van 4 lieve kittens.

De eigenares van deze katten gaf de katjes eten van tafel en af en toe katteneten. Waarschijnlijk hebben de katjes maar net genoeg gekregen en zijn ze van jongsaf assertief moeten zijn om aan eten te komen.

Toen Biebel in het gezin kwam, zou hij bij het ruiken van het bakken van vlees, in de pan gesprongen zijn. Ook op tafel springen, voedsel stelen, … Dit (ongewenst) gedrag is het gevolg van zijn kittenperiode en is door het adoptiegezin ook nooit aangemoedigd of toegelaten geweest. Mettertijd merkte Biebel wel dat er genoeg voedsel was zodanig dat stelen niet nodig was.

Dit gedrag kan je wel ‘afleren’ of het slijt wel, maar gedrag of een trauma opgelopen in echt de beginperiode van zijn leven, blijft altijd nog een fractie van hangen.

Meer info of vragen?

1 reactie op “Kat op dieet”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *