Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Responsible Dog Ownership Day: 16 sept.

Responsible Dog Ownership Day: 16 sept.

Vrije vertaling: Een verantwoordelijke hondeneigenaar zijn

Hond Free kisses
foto van Anna Shvets via Pexels (thanks!)

Jaarlijks is elke 3de zaterdag van september de ‘Responsible Dog Ownership Day’, vrij vertaald ‘Een verantwoordelijk hondenbaasje zijn’. Deze speciale dag is ontstaan in de U.S. waar hondeneigenaars de overeenkomst/engagement die ze aangegaan zijn met hun viervoeter, herdenken of stilzwijgend verlengen. Deze speciale dag vestigt de aandacht op de verantwoordelijkheden en consequenties die een hond in huis met zich meebrengt. Zich hiervan bewust zijn is nodig nog voor de aanschaf. Voorlichting en jezelf goed laten informeren is de boodschap.

Waarom Responsible Dog Ownership Day?

Een hond in huis wordt nog al te dikwijls onderschat: het is immers niet altijd rozengeur en maneschijn. Soms kopen mensen een ras dat niet bij hen past, kopen ze een werk- of showlijn die toch verschillen in temperament en noden, valt de zorg zwaarder uit dan verwacht, kopen ze een hondje bij een broodfokker omdat men niet kan wachten, … . Niettegenstaande al de informatieve initiatieven, waarschuwingen, verstrengde wetgeving rond dierenwelzijn stijgen de asielcijfers en/of in het aantal beslagnames door verwaarlozing of mishandeling. Om nog te zwijgen over honden die eigenlijk niet het nodige comfort thuis hebben dat nodig is en die zich afspelen achter gesloten deuren.

Daarom een checklist (vragenlijst) die als leidraad kan dienen. Bedoeling is om deze voor jezelf zo eerlijk mogelijk in te vullen. Komt je antwoord overeen met een rood gekleurd vakje? Dan is een hond aanschaffen af te raden ter preventie van toekomstige problemen.

Ik begeleid je ook bij de aanschaf van een hond in het algemeen. Puppy-kitten-Adoptie Coaching.is mijn dienst waarbij ik je alle info geef qua rassen, verzorging, huisvesting, … .

Vragenlijst-checklist

De vragenlijst-checklist kan je ook downloaden en desgewenst printen.

Is een hond geschikt voor jou? Ben jij een geschikt hondenbaasje?

Ben je bereid om een ‘contract’ af te sluiten voor 10 à 15 jaar, in voor- en tegenspoed? JANEE
Staat het hele gezin achter de aanschaf van een hond?

Dit is belangrijk om spanningen in het gezin te vermijden, die de hand zonder twijfel zal voelen. Ook voor verzorging, de wandelingen is het belangrijk dat iedereen achter de aanschaf van een hond staat.
JANEE
Hoeveel tijd heb je per dag vrij om met de hond bezig te zijn?

Een hond neemt best wel wat tijd in beslag: zijn/haar ochtend- en avondwandeling (naargelang het ras heeft de hond veel of weinig beweging nodig), verzorging, … De opvoeding – en zeker die van een puppy en een puber – vragen tijd en geduld. Zindelijk maken maar ook commando’s leren en hierop oefenen.
Zit de hond veel alleen (werken, hobby’s, …) en heb je een uitlaatservice of oppas aan huis die regelmatig komen?
onze dienst Oppas aan huis of Wandelen kan u misschien helpen
JANEE
Zit de hond veel alleen (werken, hobby’s, …)
Een hond moet je leren om alleen te blijven. Dat is training. Dit moet best stelselmatig gebeuren om de hond geen trauma te bezorgen. Een hond kan max. 8 uren alleen zijn. Het is nu eenmaal een sociaal dier.
Ben je dikwijls uithuizig en/of vragen hobby’s veel tijd zonder je viervoeter? Dan is een hond in huis nemen geen goede optie. Een kat is dan een betere keuze.
JANEE
Kan je elke dag 2 à 3 keer tussen 0.5 en 1 uur/keer gaan wandelen, ook in regen en wind?
Naargelang het ras heeft een hond veel of weinig beweging en plaats nodig. Een (grote) tuin is goed, maar wandelingen zijn beter. Een hond snuffelt graag en ontmoet graag andere honden-situaties-mensen. Snuffelen is voor een hond zoals wij het nieuws bekijken, onze social media lezen, … . Wandelen met je hond (en ook commando’s oefenen) bevordert jullie relatie.
JANEE
Ga je dikwijls op vakantie? JA NEE(ga verder naar volgende vraag)

Ben je bereid een betrouwbare oppas te zoeken (en te betalen) of de hond mee te nemen?
Als de hond niet mee kan, zoek dan een betrouwbare oppas (aan huis) of geef je hond een vakantie in een hondenhotel. Vanaf 2023 is het verplicht voor mensen die honden opvangen tegen betaling een opleiding gevolgd te hebben. Ook dierenoppassers aan huis. Wanneer je een hondenhotel verkiest, ga eerst op bezoek en kijk of het er hygiënisch is, hoe zijn de honden gehuisvest (binnen en buiten), hoe gaan de uitbaters met honden om. Je hond moet ook verplicht gevaccineerd zijn als hij op hotel gaat. Kies ook voor een hotel waar je de eigen voeding moet meebrengen. Dit is beter voor de hond.

Onze dienst dierenoppas aan huis kan u misschien helpen. Een senior hond of waakhond ? Lees mijn blogartikel over oppas aan huis voor een waakhond of senior.
JANEE
Kan je van een puppy/puber uitstaan dat hij in de fout gaat?
Iedereen maakt fouten en je puppy (en ook volwassen honden) gaan soms in de fout. Je moet niet je ogen dichtdoen voor deze fout, maar corrigeer ze op een geweldloze manier.
JANEE
Zie je een hond als een ding?
De tijd dat een hond in een kennel zit of losloopt in de tuin (zonder voldoende schuilmogelijkheden) als waakhond, zijn bak eten neergegooid word bij hem, en de hond verder zijn plan maar moet trekken is voorbij. Je hond is meer dan een waakhond en is zeker geen hebbeding. Onthou dat je hond heel graag werkt voor zijn baasje, maar hij nog liever werkt voor een baasje dat hem comfort en liefde biedt.
JANEE
Zie je een hond als een levend wezen met gevoelens, ziel en een bewustzijn?

Dieren hebben een ziel, een bewustzijn en ook een emotioneel leven. De verhalen van honden die op het graf van hun baasje gaan liggen of de film over de hond die zijn baasje verwittigt en tegenhoudt om te gaan werken omdat de hond voelt dat zijn baasje gaat overlijden. ‘Hachi, a dogs tale)
In het kader van gedragsproblemen en Bachbloesemtherapie kijk ik ook altijd even naar de baasjes. De angst van een hond kan veroorzaakt zijn door een trauma aan het begin van zijn leven, door een traumatische ervaring (bijv. mishandeling) of dat de hond de emoties (angst) van zijn baasje overneemt.
Ook als het baasje ziek is kan de hond extra aanhankelijk worden.
Lees ook mijn blog over gedragsbegeleiding bij Joe the Cocker
Dus : honden zijn geen dingen. Honden zijn levende wezens die zo moeten behandeld worden.
JANEE
Hoeveel plaats heb je voor een hond en ben je bereid eventueel een kleiner ras aan te schaffen als je niet veel plaats zou hebben?
Een Duitse of Mechelse Herder heeft veel beweging en veel plaats nodig. Dit is geen hond om op een appartement te houden. Een chihuahua of een maltezertje bijvoorbeeld hebben niet veel beweging nodig en kunnen wel perfect op een appartement of in een tiny house gehouden worden.
Een hond die veel beweging nodig heeft en thuishoort in een (grote) woning met degelijke tuin en toch op een appartement gehouden wordt is vragen om problemen.
Pas het ras aan aan de plaats die je hebt.
Ben je bereid te accepteren dat je beperkt bent in ‘beweging’? Niet overal mag een hond mee binnen.
Ga je graag in sterrenrestaurant eten, of ga je fitnessen in een zaal, bioscoop, shoppen, … wees ervan bewust dat je hond niet overal binnen mag EN dat het niet de bedoeling is je hond veel alleen thuis te laten. Ofwel pas je je activiteiten/levensstijl aan ofwel zorg je voor een goede betrouwbare oppas.
JANEE
Ben je bereid om over hondentaal en -gedrag te leren? Anders: hondentaal leren.
Is het je eerste hond in je leven? Het is een aanrader om op voorhand een boek (of meerdere boeken) te lezen over hondentaal en -gedrag.
Ga ook eventueel ook vrijwilligerswerk doen in een asiel waar ze honden opvangen of ga mee helpen in een hondenhotel.
JANEE
Ben je bereid om als baasje steeds alle verantwoordelijkheid te dragen (bijv. bij ontsnapping, bijtincident, ongeluk, …)
Als hondeneigenaar ben je verantwoordelijk voor ontsnapping, bijtincidenten, ongeluk veroorzaakt door je hond (bijv. hij steekt een straat over), … Een familiale verzekering is een must. Maar ook het besef de je als hondeneigenaar verantwoordelijk bent.
Zorg daarom voor een goed afgesloten tuin, leer je hond commando’s, hou je hond aan de leiband. Weet je dat je hond uithaalt naar andere honden of moeilijk is met kinderen of andere mensen? Doe aan de leiband dan een geel lint. Dit is het symbool dat men je hond moet gerust laten.
JANEE

Waarom wil je een hond en welke hond wil je?

Wil je enkel een hond om je eenzaamheid te verbreken?
Een hond enkel aanschaffen om niet meer alleen te zijn en om je eenzaamheid te verbreken is geen goed idee.  Jouw situatie kan veranderen. Een hond om alleen die reden aangeschaft is wordt opzijgezet in dat geval.
Wil je je eenzaamheid verbreken en wil je gezelschap? Een hond kan, maar dan zal je ook dat contract van zorg voor de komende 10 à 15 jaar erbij moeten nemen en het uitvoeren met hart en ziel.
JA NEE
Wil je enkel een hond om te waken, apporteren, je beste vriend worden?
Een hond enkel als waakhond of enkel als jachthond of -werkhond aanschaffen is ook niet zo’n goed idee. Zie het eerdere punt ‘Zie je een hond als een levend wezen met gevoelens, ziel en een bewustzijn?’
JANEE
Wil je enkel een hond als afschrikmiddel, intimidatiemiddel, om indruk te maken, … ?
Als je indruk wil maken op mensen – zowel positief als negatief – dan hoef je dat niet te doen via je indrukwekkende hond.
JANEE
Wil je enkel een hond voor de kinderen?
Een hond wordt 10 à 15 jaar. Jouw kinderen worden volwassen en gaan, nog voor de hond goed volwassen is, op kot, emigreren, gaan op zichzelf wonen, …
Als je als ouder het ermee eens bent dat jij dan diegene bent die voltijds voor de hond moet zorgen, geen probleem. Anderzijds, als je rekent op de kinderen hun trouw tot de dood hen scheidt, … best niet doen.
JANEE
Wil je vooral een hond om dingen samen te doen (wandelen, sporten, agility, jachttraining, …) en ook om je sociale leven een boost te geven?
En ook omdat je een waakhond, werkhond, gezelschapshond wil en je graag indruk wil maken met je hond, of als afschrikmiddel , dan heb je de juiste reden om een de aanschaf van een hond te overwegen.
JANEE
Wat is het belangrijkste? Het uiterlijke (evt.
volgens de standaardnormen) of het temperament (werklustig, actief, …)
Een Mechelse herder is eerder heel actief en heeft veel nood aan uitdaging. Een Shi Tzu bijvoorbeeld is een heel rustige hond die weinig beweging en weinig uitdaging nodig heeft. Met een chihuahua moet je rekening houden dat het ‘blaffertjes’ zijn. Zij denken dat ze leeuwen zijn … enfin… ze hebben een groot ego.
Wil je een werklijn of een showlijn of speelt dit geen rol? Zie blog over verschil tussen werk-showlijn

Er is een verschil tussen werklijnen en showlijnen. Vooral naar temperament en bewegingsnood toe is dit een zeer belangrijk verschil. Er ontstaan veel gedragsproblemen bij honden (waaronder agressie) door de verkeerde keuze. Minder mobiele mensen of minder actieve mensen laten zich een werklijn aanpraten terwijl deze honden erg veel uitdagingen en beweging nodig hebben.
Welk ras wil je aanschaffen?
Elk ras heeft zijn eigen temperament en zijn eigen eigenaardigheidjes. Hou  er ook rekening mee dat veel rassen genetisch belast zijn met ziekten. Boek ‘de complete hondenencyclopedie’
Wil je met je hond veel sporten, agility, … dan is het belangrijk dat je geen ras kiest dat genetisch belast is met heup- of elleboogdysplasie tenzij er testen gedaan zijn door de fokker op die genetische ziekten en deze testen bewijzen dat genetische afwijkingen afwezig zijn.

Pets Matter kan je met de dienst Puppy-kitten-adoptie coaching helpen bij het kiezen van een geschikt ras.
Is het gewenste ras volgens de verwachtingen van ons gezin? (denk aan karakter, waarvoor hij vroeger gefokt is -zijn taak – verzorging -langharig, kortharig, …- veel beweging nodig, kleine hond, grote hond, genetische belasting,  …)JANEE
kies ander ras

Een hond kopen

Kan je  1 tot 2 jaren wachten op een hond als je weet dat hij van een betrouwbare fokker komt met gezonde dieren? JA NEE
Ik heb een fokker of een hondje op het oog. Is het een goede fokker en waarop moet ik letten?
Een goede fokker heeft max. 2 à 3 rassen waarmee hij fokt.
-Het moederdier moet aanwezig zijn. Alleen een foto van de moeder is niet voldoende. Dit wil zeggen dat het moederdier ergens ‘ver weg’ zit.
-Een goede fokker heeft een zeer beperkt aantal nestjes. Misschien 1 à 2 nestjes per jaar, maar ik ken fokkers die niet eens jaarlijks een nestje hebben omdat dit te belastend is voor het moederdier. Is de fokker ok ? Laat je dan op de wachtlijst zetten.
-Ga een kijkje nemen op websites van rasverenigingen om een goede fokker te vinden. Sla ook een praatje op bijv. hondenweides met hondeneigenaars van het ras dat je wil aanschaffen. Vraag vooral naar de puppytijd van hun honden. Zijn er veel problemen geweest en van welke fokker? Fokker schrappen.
-Durf ook advies te vragen aan je dierenarts op voorwaarde dat deze dierenarts geen vaste dierenarts is van een fokbedrijf.
-Ook belangrijk om weten is dat iedere fokker erkend moet zijn door de overheid/ Dierenwelzijn. Zij krijgen dan een nummer. Deze erkenning heeft enkel betrekking op de uitrusting e.d. Ook broodfokkers krijgen deze erkenning als hun accomodatie in orde is.
-Lijst van broodfokkers :
Zou je overwegen om een hond te adopteren, ook al is hij wat ouder? Welteverstaan dat het klikt tussen jullie?
Wat is het best? Een puppy, volwassen of een senior dier? Lees mijn blogpost hierover.
JANEE

Hoeveel kost een hond? (bij benadering)

-Voedsel, bij medische problemen aangepaste voeding

-Hondenschool;  professionelebegeleiding bij opvoeding, gedragsmoeilijkheden;

-Dierenartskosten (vaccinaties, tittering, ongeluk, algemene gezondheidsproblemen, evt. sterilisatie/castratie)

Als je bijv. 2 honden hebt, gaan deze kosten niet evenredig met X 2 naar boven. Dat is bij benadering X 3 en in sommige gevallen X 4. Dat is omdat in een roedel meer ziektes kunnen overgedragen worden op elkaar + bij een discussie onder de honden kunnen er gewonden vallen.

-Huisvesting (mand, bench, buitenhok, tuin degelijk afmaken, …

-Bijtmateriaal voor de hond (bijv. olijfknook, …) slaapmand, bench thuis, bench auto, …

-Opvang tijdens vakantie en/of uitlaatservice

-Verzorging: trimmen, wassen, ….

-bij ouder wordende dieren lopen de dierenartskosten soms ook op (diabetes, heup- elleboogdysplasie, artrose, artritis, …) Oudere dieren kunnen door aandoeningen aan het bewegingsapparaat niet meer zo goed de auto in- of uitspringen. Hiervoor moet je de hond een hand helpen of een loopplank aanschaffen.-

Kun je aan alle noden van je toekomstige viervoeter voldoen?

Opvoeding (positieve training, GEEN dominantietherie)

 -tijd

-consequentie (alle gezinsleden moeten op 1 lijn staan)

-geduld

-volharding

-niet alleen leuke trucjes leren maar ook gewennen aan allerlei zaken en de hond commando’s aanleren (bijv. op zij draaien, bek open en dicht doen, poot omhoog, …)

Verzorging

 -naargelang de pels, borstelen van dagelijks tot wekelijks.

-gebitsverzorging door dierenarts

-Buitenverblijf, bench, manden, dekentjes, …. Regelmatig uitwassen.

 

Gezondheid

-dierenarts

-goede voeding voorzien

-voldoende beweging en ruimte

-ook voldoende rust en rustplaatsen voorzien

Interessante Links:

Pets Matters kan je misschien ten dienste zijn met iets: dierenoppas aan huis, uitlaatservice, gewichtscontrole en dieet voor dieren, Bachbloesemtherapie, gedragstherapie, puppy-kitten-adoptie coach

-De complete hondenencyclopedie : Een goed boek dat in het kort het ras beschrijft en ook de verzorging, beweging, gewicht, schofthoogte, …

Hondenschool De Gouden Jachthoorn (gundogs.be): Een trainingsschool voor enkel retrievers. Van puppy tot jachttraining.

huisdierinfo.be/huisdierwijzers/honden-en-katten/honden

verschil tussen werklijn-showlijn

-lijst broodfokkers www.koophiernooiteenpuppy.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *