Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Werklijn versus showlijn honden

Werklijn versus showlijn honden

Cocker uit werklijn met mezelf
Cocker en mezelf

Klassiek werden honden voornamelijk ingedeeld in rassen om hun karakter te bepalen. Aan de hand van deze karakterbeschrijving van het ras of de rassengroep, schafte toekomstige baasjes een hond aan. Bijvoorbeeld een Duitse herder als waakhond, een Duitse brak als jachthond, een Maltezer als gezelschapshond, …


De laatste tijd merk ik echter dat er meer en meer mensen ‘problemen’ hebben met ‘werklijnen’. Gedragsproblemen, mentale problemen steken de kop op bij hun viervoeter. Onrust, nervositeit, te enthousiast, niet tot rust te krijgen, … Dit zijn zowat de algemene veelvoorkomende klachten.
De begrippen werklijnen en showlijnen zijn nog niet goed ingeburgerd. Baasjes fixeren zich in de eerste plaats op ‘het ras’ en/of de rassengroep. Het gebeurt ook dat men wel het woord ‘werklijn’ kent, het baasje op de hoogte is dat hij een werkhond heeft, maar niet weet wat dit inhoudt. Zowel fysiek als mentaal verschilt een ras in een werklijn-showlijn. Alsof er 2 verschillende rassen staan. Een labrador showlijn is niet hetzelfde als een labrador werklijn.


Het ras is natuurlijk ook belangrijk. Maar mijns inziens en uit ervaring denk ik dat het nog belangrijker is om EERST de indeling werklijn-showlijn te maken. Omdat de noden van werkhonden anders zijn. Zij hebben meer beweging nodig en ook mentale uitdaging. Een wandelingetje van 2 x/dag van een 30 minuten is niet voldoende en kunnen er mentale problemen optreden waartegen men dikwijls machteloos staat.

Wanneer een fokker zegt dat een hond uit een werklijn genoeg heeft aan af en toe een balletje vanuit de luie zetel naar 2 meter verderop richting tafel te gooien, geloof hem niet. Problemen zijn gegarandeerd.

Ik heb als mijn ‘levensdoel’ genomen om me te specialiseren en me verder toe te leggen op deze werklijnen en hun (toekomstige) baasjes. Uiteraard blijven ook de andere honden en katten zeer welkom en maken ze ook deel uit van mijn levensdoel!

Mensen sensibiliseren en informeren over deze werklijnen en showlijnen zie ik als mijn taak gezien het groeiende probleem. Gedragsbegeleiding/-therapie met ondersteunende Bachbloesemtherapie kunnen een deel van de oplossing zijn.

In de tabel hieronder heb ik getracht de verschillen tussen werklijnen en showlijnen te illustreren die in principe op elk ras van toepassing zijn.

tabelweergave verschil tussen werklijn en showlijn honden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *