Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Nut regelmatig wegen oudere dieren

Nut regelmatig wegen oudere dieren

Perzische kat van 14 jaar regelmatig wegen
Beauke, Pers, 14 jaar

Het regelmatig wegen (1 x/maand) van een huisdier, kan een gezondheidsprobleem in een vroeg stadium aan het licht brengen. Vooral oudere dieren vanaf 7 jaar, hebben hier baat bij.

In dit geval verloor de Perzische kat Beauke van bijna 14 jaar oud, 0.5 kg op een maand tijd. (Op 5 kg)

Nochtans at hij dezelfde hoeveelheden, had hij nog eetlust, was zijn ontlasting goed, urineerde hij normaal (frequentie, geen bloed) had geen parasieten, geen gebitsproblemen, … Hij was de laatste tijd wel zeer onrustig en ook angstig en was ook licht agressief.

Bloedonderzoek bracht aan het licht dat er een verhoogde waarde was van thyroxine in vergelijking met 2 jaar geleden, maar nog beneden de max. waarde. (tussen 1.8 en 4.8 is normaal) Op weg dus naar hyperthyreoïdie. (te snelle werking van de schildklier)

Een van de symptomen van een te snelle schildklierwerking is o.a. hyperactiviteit soms gepaard met agressie en angst.

Mijn eerste zorgen in dit stadium: zijn gewicht terug naar omhoog krijgen en hem terug sterker maken. Het is dus opportuun om hem rustiger te krijgen zodat hij niet zo veel energie verbruikt. Tegelijk is het ook belangrijk om hem meer eten te geven. Met goede calorieën waar hij iets mee is. Bijv. proteïnen.

Door hem Nervoheel toe te dienen – een homeopathisch middel – is hij rustiger geworden. Daarnaast ben ik overgeschakeld naar andere voeding (KVV en natuurvoeding) waar geen koolhydraten inzitten, maar wel veel proteïnen.

Koolhydraten zijn voor kat en hond verloren calorieën.

Op 5 dagen tijd heeft Beauke 200 gr terug aan gewicht gewonnen.

Op goede weg, maar er zal rekening moeten gehouden worden op termijn met een aftakeling. Ook rekening houdend met het feit dat een Pers belast is met maar liefst 23 genetische afwijkingen! De kampioen van de genetische belasting. Waaronder chronisch nierfalen, hartziekten (verdikte hartspier) en PLD (cystelever).

Meer info over raskatten en hun erfelijke aandoeningen kan je vinden op www.dierenrecht.nl/raskattenwijzer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *