Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Welke commando’s aan hond leren?

Welke commando’s aan hond leren?

Mensen vragen me soms welke commando’s en trucjes je jouw hond het best kan aanleren.

Uiteraard zijn dit de basiscommando’s die elke hond zou moeten kennen, maar er zijn ook commando’s bij die heel erg nuttig zijn.

Een commando aanleren? Enkele tips

Vertrouwen hond commando's aan hond leren

Een heel belangrijke voorwaarde om je hond iets aan te leren is ‘vertrouwen’. Vertrouwen hebben in iemand wil zeggen dat je er een goede band mee hebt.

  • Vanaf moment 1 dat je hond je gezin komt vervoegen, moet je werken aan het stilaan opbouwen van de band met je viervoeter. (dit geldt overigens ook voor katten)
  • Gebruik steeds hetzelfde woord voor een commando. Bijv. ‘zit’ als je wil dat je hond gaat zitten. Dus geen afgeleiden van ‘zit’ zoals ‘kom nu zitten’, ‘ga zitten’ ,… gewoon altijd overal ‘zit’
  • Leer geen 5 verschillende commando’s tegelijk aan. Leer 1 commando, herhaal, oefen, en leer dan een 2de + herhaal het geleerde commando. Herhaling is heel belangrijk.
  • Wees consequent. Als je tegen een drukke straat woont en je gaat wandelen en je wil dat je hond gaat zitten alvorens hij op de stoep komt, maak er dan een gewoonte van. Niet de ene keer wel, de andere keer niet.
commando's aan hond leren met handgebaar
foto: Abhishek Shivare
  • Combineer een commando met een gebaar en gebruik ook de intonatie van je stem. Er moet een duidelijk verschil zijn tussen een commando (dat kordaat en eerder laag klinkt) en een beloning (dat hoog en blij klinkt). Gebarentaal is nuttig voor als je op een plaats komt waar je stil moet zijn. Het werkt ook bevorderend voor de relatie omdat je hond (altijd) oogcontact moet houden met jou.
  • Maakt je hond eens een foutje? Corrigeer dan indien noodzakelijk. Anders negeer de fout. Meestal laat ik de hond terug bij komen en laat hem zitten. Zitten geeft rust.
  • Geef 1 keer het commando. Reageert je hond niet, negeer hem. Als je het commando een 2de keer en 3de keer gaat herhalen, dan leert je hond dat hij niet moet reageren op een commando.
  • Gewenst gedrag belonen we (met een snoepje, met je stem, met een knuffel, …), ongewenst gedrag (bijv. commando niet uitvoeren negeren we) Vooral het belonen is heel belangrijk.
  • Om iets aan te leren, ongeacht de leeftijd, is het beter korte oefensessies te houden van 15 à 20 minuten, en dit meerder keren per dag. Zo is de concentratie en focus van de hond optimaal.

Het duurt ongeveer 21 à 28 dagen – bij elke dag oefenen – dat een (nieuw) gedrag aangeleerd is. Bij mensen en katten trouwens ook.

Commando benoemen

Enkele basiscommando’s zijn : ‘zit’, ‘lig’, ‘blijf’, ‘kom’, ‘nee’, ‘volg’.

We leren onze hond eigenlijk mensentaal. Je kan ook andere woorden gebruiken voor deze commando’s bijv. kleuren.

Geel = zit

Blauw = lig

Of in het Engels , Frans, Duits, ….

Zo lang je zelf weet welk commando welk woord is.

!! Maak ook een duidelijk verschil tussen :

 -je hond moet blijven wachten op jou tot je terug komt: bijv. je bent in de tuin en je wil iets in het tuinhuis halen. Je laat je hond je volgen naar het tuinhuis, en daar moet hij wachten op jou. Dan is het ‘blijf’. Je hond blijft wachten. (Laat hem eerst zitten ‘zit’ en dan ‘blijf’)

 -je hond loopt achter in de tuin en je wil hem aanlijnen om te gaan wandelen. Hij moet dus naar jou toekomen. Dat is ‘hier’ of ‘kom’. Je hond moet niet ‘blijven’.

In welke klas zit mijn hond?

Stel dat je je kind van 7 in het basisonderwijs het boek ‘Oorlog en vrede’ van Tolstoj laat lezen. Zij/Hij krijgt hiervoor 2 weken. Je kind moet dit boek als geen ander navertellen in eigen bewoordingen en dan nog eens een korte samenvatting maken en een recensie.

Een kind van 7 kan dit niet, op enkele uitzonderingen na.

In mijn blog ‘In welke klas zit mijn hond’ kan je deze tabel raadplegen.

Een fout die heel dikwijls gemaakt wordt door de baasjes is bijv. apporteren. Apporteren is een samengesteld commando van verschillende op elkaar volgende acties. Dit een moeilijk commando.

Leer eerst de eenvoudige basiscommando’s, start dan met de moeilijkere.

Indeling moeilijkheidsgraad commando’s

Eenvoudige

Deze commando’s bestaan uit 1 woord, vergen 1 actie, eventueel gecombineerd met een gebaar, en druisen niet in tegen hun natuurlijk gedrag

Dit zijn de meest gangbare basiscommando’s: ‘zit’, ‘blijf’, ‘lig’, ‘kom’,  ‘nee’

Bij uitbreiding: ‘kijk’ (hond laten kijken naar je ogen om hem af te leiden bijv.)                           ‘

Deze commando’s zijn ook de basis voor de moeilijkere gecombineerde commando’s.

Moeilijkere

Apporteren, niet opspringen (dit is natuurlijk gedrag!!, een puppy begrijpt niet waarom hij dit niet mag)

Ingewikkelde

Speeltje op kleur kiezen, iemand redden, behendigheidstraining, competitie, …

Welke commando’s zijn nog nuttig?

Eenvoudige

Belangrijk: leer eerst de basiscommando’s alvorens aan deze  te beginnen. Doe het rustig aan en geef de hond ook de tijd om iets te leren.

  • ‘vrij’, ‘go’, …: nuttig voor in de losloopweide wanneer je hond vrij mag loslopen. Hij mag kennismaken met andere honden, snuffelen, gek doen, …
  • ‘kijk’: je hond moet naar jou kijken, oogcontact maken of naar je gezicht of hand kijken. Dit is een commando om hem af te leiden van iets. Bijv. van iets waar hij ‘schrik’ van heeft (een fiets, een andere hond, …)
  • ‘bench’, ‘,mat’, ‘kussen’, … Dit is een commando dat je kan gebruiken om je hond naar zijn plaats te laten gaan als er bijv. bezoek komt, of tijdens jullie maaltijd. Of als je gaat poetsen.
  • ‘plat’, ‘zij’, …: Dit commando gebruik je als je wil dat je hond op zijn zij gaat liggen. Voor Border collies is ‘lig’ niet altijd rust (zij moeten in die positie paraat blijven om schapen te drijven).

Voor andere honden is ‘plat’ of ‘zij’ interessant interessant bij de dierenarts of trimster. Vanaf 1.5 à 2 jaar kan links/rechts nog toegevoegd worden of ‘rol’ = van de ene zijde naar de andere rollen.

  • ‘open’, ‘bek open’, ‘snoet open’: dit commando heb ik bij de eenvoudige gezet maar het is eigenlijk geen makkelijke. Bedoeling is dat de hond zijn bek opent en weer dicht doet op commando. Interessant om zijn tanden te controleren bij de dierenarts. Het heeft ook veel te maken met ‘gewenning’.
  • ‘stil’, ‘stop’, …de bedoeling is om je hond op commando te leren stoppen met blaffen. Blaffen is natuurlijk gedrag en stoppen lijkt een moeilijk commando. Uit ervaring heb ik geleerd dat het best wel te doen is dit aan te leren op jonge leeftijd. Wanneer de hond stopt met blaffen, beloon je hem.
  • ‘blijf’ In punt 2 bij ‘commando’s benoemen’ heb ik al aangehaald dat je best een onderscheid kan maken tussen ‘hier’ en ‘blijf’. ‘Blijf’ is ook een onderdeel van ‘apporteren’. Bij ‘blijf’ gooi je een te apporteren speeltje of dummy weg, maar de hond moet blijven zitten. Hij moet dus wachten.
  • ‘los’ :dit is het commando als je hond iets moet loslaten, een snoepje of een speeltje. Ook een heel nuttige als je hond iets in zijn mond heeft dat giftig is (chocola)
  • ‘hand’, ‘tik’, …: bij dit commando is het de bedoeling dat je hond met zijn neus je hand aantikt. Dit lijkt op ‘kijk’ en heeft hetzelfde doel, maar alleen dat hij je hand moet aantikken.

Moeilijkere

  • ‘Poot’ + links/rechts (in een later stadium): Een poot opheffen bijv. als de leiband onder zijn buik zit en je moet de poot naar omhoog heffen. Het lijkt een eenvoudig commando, maar dat is het niet. Het aanraken/opheffen van een poot is een dominante handeling bij de hand en is niet natuurlijk. Leer je hond ook als puppy om hem overal te laten aanraken, inclusief buik en poten. Dit noemt men gewenning en is geen commando. Feit dat de hond ‘gewoon’ is om aangeraakt te worden, maakt het vastnemen en opheffen van de poot makkelijker.
  • -‘zoek’ nadat je een speeltje weggegooid heb moet je hond het speeltje gaan zoeken. Je kan hem, net zoals in jachttraining, leren in de richting te gaan waar je naar wijst (is ook een moeilijkere) maar je kan ook de hond zelf laten ‘zoeken’
  • Apporteren: dit is een reeks van commando’s: je hond moet ‘blijf’ ‘zoeken’, ‘pakken’, ‘vasthouden’, ‘komen’, en ‘los’.

Snoepjes of niet?

Een hond werkt graag voor iets.

Om iets aan te leren zijn snoepjes een goede oplossing. Neem dan snoepjes die niet plakken aan de tanden en geef kleine snoepjes.

Train ook met je stem. Dat is ook een beloning of geef hem knuffels.

In het begin geef je de hond snoepjes als beloning, maar deze kunnen stelselmatig vervangen worden door enkel de stem/knuffel.

Hulp nodig bij training/aanleren commando’s?

Tuin Pets Matter om commando's aan te leren aan hond
Trainingstuin Pets Matter

Weet je niet hoe je een bepaald commando moet aanleren? Graag help ik je hiermee verder.

Dit kan bij jou thuis of bij Pets Matter ter plaatse.

Deze training duurt een 0.5 uurtje en kost  20.00 € bij Pets Matter, 30.00 € bij u thuis (het tarief van een halve consultatie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *