De puppywereld: een puppy opvoeden
Joe is een cocker spaniel, geboren in oktober 2021. Hij is een van de gelukkigen die zijn belangrijkste periode in het leven mocht doorbrengen in een echte gezinssituatie: mensenouders en -kinderen, zijn eigen mama en broertjes/zusjeshondjes. Deze ideale en liefdevolle situatie zal een positieve impact hebben op heel zijn leven. Want rond 4 – 5 weken wordt het sociale leven gestart: in de roedel met soortgenoten maar ook de band tussen hond-mens wordt geschept. En wat een pup tussen 4 en 16 weken leert, zal hij altijd onthouden. Een goede (en brede) socialisatie is dus van groot belang om gedragsproblemen te voorkomen.
Hoera! Een puppy in huis! HELP!
Joe heeft op 10 weken zijn nestje verlaten. Een ideale leeftijd. De nieuwe baasjes contacteerden me met de vraag of ik hen wilde bijstaan met begeleiding-adviezen-tips bij de opvoeding van Joe The Cocker.
Deze zwarte mooie jongen was als puppy een heel erg enthousiaste viervoeter. Hij sprong op naar mensen, blafte ‘zonder reden ‘ als ze ergens op een terras zaten, trok aan de lijn, was soms ook onzindelijk, dwaalde van zijn weg af tijdens het wandelen, … .
Na het observeren van Joe, te luisteren naar de baasjes en aantal dingen uit te proberen en te testen, bleken er geen al te onoverkomelijke gedragsproblemen te zijn, maar wel het gangbare puppy’probleem’gedrag, gekruid met een enorm temperament – dat in onze mensenwereld ongewenst gedrag is – dat moest gecorrigeerd/gekanaliseerd worden. Ook belangrijk om te weten is – en misschien als troost – dat tijdens de 2 eerste levensjaren van een hond de meeste mensen ‘gedragsproblemen’ bij hun viervoeter ervaren. De hondentaal is anders dan de mensentaal en ook het natuurlijk gedrag en de instincten verschillen. Noem het ‘cultuurverschillen’. Het komt erop neer om elkaar te leren begrijpen en ook verstaanbaar te handelen.
Bachbloesemtherapie : op maat of niet?
De baasjes waren reeds gestart met Bachbloesems en meer bepaald de Rescue Remedie als ondersteuning voor het overenthousiaste, temperamentvolle gedrag van Joe. Deze rescue remedie kan tijdelijk soelaas bieden, maar in plaats daarvan heb ik voor Joe een à la carte mix gemaakt. Deze mix was afgestemd op zijn huidig (ongewenst) gedrag, zijn karakter , het temperament en zijn geschiedenis.
Helpen Bachbloesems?
Heel belangrijk om te weten is dat Bachbloesemtherapie enkel een ondersteunend middel is bij een opvoeding. Op de vraag of Bachbloesems of andere alternatieve therapieën ‘werken’ of ‘nuttig zijn’ in het kader van gedragsproblemen, stel ik in het algemeen voorop dat:
- 75 % opvoeding/ervaringen (niet altijd door toedoen van huidige eigenaars!)
- 20 % ondersteunende middelen (ook castratie/sterilisatie)
- 5 % is rasgebonden eigenschappen, karakter, temperament, aangeboren, … waar je niets aan kan doen
Of deze cijfers tot op 1 % kloppen weet ik niet, maar het is om een idee qua verhoudingen te geven hoe belangrijk opvoeding/ervaringen blijft*.
Joe 10 maandjes jong
Ondertussen is Joe 10 maanden en volop in zijn puberteit. Toen ik vorige week op consultatie kwam was Joe een stuk rustiger geworden. Ook de baasjes hebben een Gulden Middenweg gevonden in het opvoeden van Joe: geduld, herhalen, belonen ipv straffen, duidelijke grenzen stellen maar ook de (nog steeds) puppy af en toe gewoon pup laten zijn.
Joe luistert naar basiscommando’s. Complexere commando’s en taken zijn voor later. Want net als bij mensen, is het ‘hondenonderwijs’ ook ingedeeld in niveaus. Om het in mensentaal uit te drukken: een kind van 5 jaar kan (buiten enkele uitzonderingen na) geen wiskundevraagstukken oplossen/begrijpen die een universiteitsstudent leert.
Ook wordt het jachtinstinct in stand gehouden en de baasjes gaan ook op geregelde tijdstippen naar een hondenweide waar Joe kan leren van soortgenootjes.
*Als een hond bijv. op 3 maanden aan een wiel van een stilstaande rode fiets ruikt terwijl er op dat moment een vliegtuig door de geluidsmuur knalt en de hond daardoor enorm schrikt, is de kans zeer hoog dat deze hond voor eeuwig angst heeft voor luide knallen EN voor rode fietsen of voor fietsbanden. Aan zulke situaties kan het baasje niets doen. Deze angst kan wel verminderd worden door toediening van de juiste Bachbloesemremedies en door een correcte gedragsbegeleiding.
Een hele nuttige post met bruikbare adviezen op basis van reële ervaringen … en leuk geschreven. Toppie. Ik ben fan 🙂
OOoooo das lief