ASIELK(W)AT?
In juni is het de ‘Adopt a Cath Month’ of ‘Adopteer een kat-Maand’. Doel is om mensen aan te sporen of op zijn minst te doen nadenken om naar een asiel te gaan kijken als er plannen zijn om een kat in huis te halen. Misschien vind je daar na een spannende blind date, de kat van je leven.
Het aanbod van katten in asielen is groot niettegenstaande er toch initiatieven en wetten bestaan om de ‘overpopulatie van katten’ in te perken.
De redenen waarom deze viervoetertjes daar belanden, zijn uiteenlopend. Een overlijden, opname in een verzorgingstehuis, verhuis (van platteland naar appartement), echtscheiding, allergie, … . Of de kat is te oud en heeft gezondheidsproblemen. Ook ‘dolende’ katjes met eventuele (toekomstige) kroost, passeren de revue.
De meeste katten verdienen een (tweede) kans. Een eerlijke kans. En misschien nog een tweede en derde kans. Een thuis waar de mensen geduld hebben met het diertje en het de kans geven om zich te ontplooien. Waar een kat een kat mag zijn. Want een kat stelt knuffelen en emo-gedoe niet altijd op prijs. Een kat is niet baas-gebonden en laat zich niet dirigeren.
De uitzonderingen op het geven van een tweede kans zijn de vrijgevochten katten. Ze zijn meestal in het wild geboren, hebben daar een tijd geleefd en zijn door omstandigheden in het asiel beland. Deze katten kunnen eventueel geplaatst worden als boerderijkatje, maar ze zullen de aparte gevallen blijven; katten die moeilijk of niet te plaatsen zijn in een gezin.
OVERBEVOLKING KATTEN
(wilde) katten kweken als konijnen. Dat heeft zijn reden. De bevruchting gaat immers vlotter dan bij honden. Honden worden gedekt wanneer er een ovulatie is en moet je – net zoals bij mensen – geluk hebben dat er een bevruchting is.
Bij katten komt er pas een eisprong nadat de kat gedekt is. Dit noemt men een geïnduceerde eisprong. En bij deze manier van voortplanten heb je altijd prijs. Overpopulatie is dan het resultaat.
Jaarlijks kan een kat twee tot drie nestjes krijgen van gemiddeld 3- 5 kittens. Op zes maanden zijn deze kleintjes ook geslachtsrijp en kunnen op hun beurt ook zorgen voor nestjes. Niet alle kittens overleven, maar dan nog. Het telt snel op ook wanneer de helft van de kittens overlijdt.
Deze overbevolking is een van de redenen dat de asielen overstelpt zijn met katten.
PREVENTIE: INITIATIEVEN EN WETGEVING
Er zijn nochtans een aantal initiatieven en wetten die de wildaangroei en overbevolking van katten zouden moeten inperken. Veel steden en gemeenten hebben een vang- en terugzetbeleid van zwerfkatten. De periode daartussen worden ze gecastreerd/gesteriliseerd. Maar ook kan je in bepaalde gemeenten/steden een financiële tussenkomst krijgen voor deze ingreep bij je lieve huistijger.
Qua wetgeving zijn er regels in voege voor het verhandelen van katten (en honden) voor zowel particulieren als professionelen. Een greep:
- ze moeten gecastreerd/gesteriliseerd zijn en gechipt
- verboden zwervende, verloren of achtergelaten dieren te verhandelen
- verbod op verhandelen van katten met ziektesymptomen
Het allerbelangrijkste is – en dat weten velen niet – dat het verboden is om te adverteren, dus om dieren aan te bieden (ook weggeven hoort daar bij), via social media of reguliere zoekertjessites. Wel mag er geadverteerd worden op gespecialiseerde media, maar daarvoor heb je een HK-nr. nodig. Een HK-nr. is een nummer dat je krijgt als erkende katten-/hondenkweker. Om katten te kweken, ook als is het occasioneel, heb je altijd een HK-nr. nodig.
KITTEN, VOLWASSEN OF EEN SENIOR ADOPTEREN?
Het spreekt voor zich dat elk volwassen en senior dier zijn eigen rugzakje heeft. Dat kan een zwaar beladen zakje zijn, maar het kan ook een zakje met dons zijn. De lieve kleine snoezelige jonkies kunnen er heel onschuldig en makkelijk uitzien, maar ook zij zijn niet vrij te pleiten van ‘onvolmaaktheden’. Elke kat heeft daarenboven zijn eigen karakter en temperament. Je kan een verlegen, bedaarde kat hebben, maar ook een crimineel geval of een macho type.
Het is vooral erg belangrijk dat een kat bij de juiste mensen terecht komt. Bijvoorbeeld een heel territoriale zelfzekere kat zal niet gedijen op een appartement en ook niet bij mensen die wensen dat hun viervoeter elke avond op schoot komt liggen.
Dat een kitten makkelijker ‘naar de hand te zetten’ is, is naar mijn mening een fabeltje. Wanneer een kat in een vreemde omgeving komt – dan is het zijn territorium nog niet – dan kan je je grenzen stellen en laten weten wat mag en kan. Opvoeden dus.
Ook dat een senior kat bijna niet kan gewennen in zijn nieuwe omgeving, is een beetje bij de haren getrokken. Ze zijn niet zo flexibel meer dan toen ze jong waren, maar als je ze tijd geeft om hun plaatsje te zoeken en voor regelmaat zorgt, komt dit dik in orde.
Al na enkele dagen, weten de asielmedewerkers meestal welk vleesje ze in de kuip hebben. In vele gevallen kennen ze ook de historiek of een deel ervan. Deal met dat rugzakje en handel ernaar. En geef de kat en je gezin de tijd om aan elkaar te wennen. Vraag info aan de asielmedewerkers.
Ook is het belangrijk dat een ‘perfecte’ kat -en hond – niet bestaat. Respecteer de kat in het kat-zijn en hij/zij zal je dankbaar zijn.
Welke kat bij jou past? De kat zoekt jou wel uit! Wacht welke kat naar jou toekomt…zij/hij kiest zijn personeel zelf. Hoe zou je zelf zijn?
Heb je begeleiding nodig voor of na de adoptie? Deze dienst bied ik aan. Klik hier voor meer info.
MEER INFO?
- www.vlaanderen.be/honden-en-katten-kweken
- Adoptie coaching
- Instagram Alexandra_Koch (Afbeelding kattenpoten)
Pingback: puppy/kitten of volwassen hond/kat adopteren - Pets Matter